Over Aloha

Aloha is alles wat je zoekt,
als je zoekt naar echt iets anders

Aloha inspireert door anders te zijn, door gasten op avontuurlijke wijze te laten proeven van ons eten, én van de toekomst van het eten.

Terwijl jij geniet van een vakantiegevoel, of een stukje nostalgie in het voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana, houden wij ons achter de schermen bezig met hoe een restaurant met gezonde kwaliteitsproducten, nog meer verantwoordelijkheid kan nemen voor de aarde.

Om onze positieve impact op de wereld zoveel mogelijk te vergroten, voeren wij binnen Aloha een actief MVO-beleid. Verspilling van voedsel zien wij als een gebrek aan fantasie. Met ons hele team en al onze leveranciers denken we na over manieren om hier zo creatief mogelijk mee om te gaan.

Zo gebruiken wij in onze bereiding alle onderdelen van een product; de bladeren, nerven én schillen. En maken wij van reststromen binnen de organisatie weer talloze nieuwe producten. De overtollige melk die bij elke cappuccino geproduceerd wordt, vangen wij op en gebruiken wij voor onze huisgemaakte ricotta. De schillen van bieten worden gedroogd tot roze poeder en vind je vaak terug op onze desserts. En de bes waarin de koffieboon groeit, vormt de basis voor onze ijsthee. Voor nog culinaire inspiratie komt binnenkort ons eerste kookboek uit!

We hebben de afgelopen jaren geleerd dat afval in een restaurant echt niet hoeft te bestaan. Zelfs de resten die toch nog overblijven uit onze keuken en hetgeen wat terug komt van het bord uit ons restaurant kunnen naar een hoogwaardig product omgezet worden. Wij noemen dit Bokashi, een eeuwenoude fermentatiemethode, dat organisch materiaal omzet tot een compost 2.0.

voedselkringloop sluiten

De voedselkringloop sluiten

Zelfs wanneer wij voedselresten minimaliseren en hergebruiken, houden we 2000 liter organisch afval over per week, bijvoorbeeld van niet leeggegeten borden. Daarom hebben wij aan onze spoelkeuken een afvalverwerker gekoppeld. Deze machine verwerkt al het organisch materiaal (ook botten en schelpen) tot pulp en reduceert het volume met 80%. Zo wordt 100 kg afval, 20 kg afval!


De pulp verrijken we met goede bacteriën en sluiten we een maand af in luchtdichte kliko’s. Na die maand is de inhoud veranderd in Bokashi; het Japanse woord voor “goed gefermenteerd materiaal”. Een compost 2.0. dat direct de grond in kan.


Binnen deze kringloop blijven we innoveren om onze positieve impact op de omgeving te blijven vergroten. Als wij de kringloop niet binnen Aloha kunnen sluiten, zoeken wij partners die dit met ons kunnen doen. Zo gaat de Bokashi die wij produceren, naar de Rotterdamse stadstuinen en leveren zij hun producten weer aan onze keuken.

Wij zien het vergroten van onze positieve impact, maar ook het uitdragen van onze visie, als een belangrijk deel van Aloha. Aloha biedt een uniek, speels platform waar mensen ongedwongen samenkomen. Een perfect klimaat om tot nieuwe inzichten en ideeën te komen.

Er is echter een grens aan hoe ver Aloha kan gaan in haar bezoekers actief te laten zien hoe ze anders kunnen denken en doen. Het is en blijft natuurlijk een restaurant om te relaxen! Om de maatschappelijke doelstellingen te vergroten en te versnellen hebben we daarom Stichting Noblesse Oblige opgericht.

De missie kort uitgelegd uit door chefs, ondernemers en andere sleutelfiguren uit de horeca-industrie?

MVO


Aloha MVO

Aloha neemt verantwoordelijkheid voor de wereld waarin we leven, maar ook voor haar gasten én personeel. Om deze verantwoordelijkheid beheersbaar te maken, werken wij met de concrete pijlers van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO); People, Planet en Profit.

People

Personeel

Horeca is zwaar werk, daarom maximeren we de werkdagen van onze mensen tot gemiddeld acht uur per dag, hebben we verplichte pauzes met een gezonde maaltijd, en geven we hen een sportschool abonnement of een bijdrage in andere sportactiviteiten. Naast werkplezier hechten we veel waarde aan input en betrokkenheid. We creëren bewust een zo divers mogelijk team mensen met een hart voor eten en drinken, en oog voor de toekomst. We denken samen na over hoe Aloha nog circulairder kan, en hoe we onze gasten een nog betere ervaring kunnen bezorgen.

Partners

Een betere wereld maken we met z’n allen, daarom hecht Aloha veel waarde aan een goede relatie met haar omgeving. We organiseren denktank sessies over duurzaamheid met externe partijen. We praten met studenten die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van duurzaamheid. Zij inspireren ons en wij inspireren hen. Ten slotte doen we vrijwilligerswerk, onder andere bij de voedseltuin.

Julie!

In Aloha is iedereen welkom; kids, ouders, zakenlui en jongeren. We werken er hard aan om Aloha ook in praktische zin optimaal toegankelijk te maken. Er ligt een nieuwe entree klaar op de tekentafel, waardoor onze gasten die minder goed ter been zijn ook Aloha in kunnen. Binnen kunnen jullie kiezen uit zitplaatsen op verschillende plekken en hoogtes, met of zonder leuningen.


Planet

Productkeuze

In ons menu stellen we gezonde kwaliteitsproducten centraal. We kiezen onze producten zorgvuldig om tot de beste smaak te komen. We bieden in verhouding meer groenten aan dan vlees- en visproducten en combineren goed eten met zo min mogelijk verspilling.

Bereidingswijze

We experimenteren met het gebruik van restproducten, door bijvoorbeeld ook de bladeren, nerven en schillen een culinaire toepassing te geven. Onze huisgemaakte ijsthee wordt gemaakt van de schil van de koffieboon (doorgaans een afvalproduct) en wij maken onze ricotta van melkresten uit de koffiebar. Om afvalstromen nog verder terug te brengen letten wij op portie-grootte.

Afval van waarde
Het keukenafval dat wij over hebben zetten wij in onze waste-station om tot compost, door het organische materiaal in een afvalverwerker te verwerken tot pulp en aan dit pulp een micro-organismen toe te voegen die het omzet tot Bokashi – onze compost 2.0.

Profit

Circulair denken en werken
We kopen bij Aloha zoveel mogelijk lokaal en seizoengebonden in en verwachten van onze leveranciers dat zij meedenken over duurzaamheid. We denken en werken circulair en hanteren een goed doordacht inkoopbeleid. Hierbij is ook belangrijk dat wij letten op portie-grootte en dat we innovatieve gerechten bedenken waarbij we experimenteren met restproducten van de bereiding. Wat overblijft zetten wij zoveel mogelijk om in restwaarde. Niet alleen culinair, maar ook onze inrichting is gericht op het creëren van nieuwe waarde, onder andere door prachtig meubilair een tweede leven te geven en onze vloeren te maken van reeds gebruikt hout. Wat gerepareerd kan worden gooien we niet weg, maar herstellen we zelf. Zo willen wij laten zien dat een goed lopende onderneming, met kwaliteitsproducten, ook na kan denken over haar impact op de aarde.


Blue City


Aloha in Blue City

Sinds 2015 zijn wij met trots onderdeel van BlueCity010 [link naar www.bluecity.nl], waar ze ook geloven dat afval, net als in de natuur, restwaarde heeft. Zoals Aloha zijn alle ondernemers binnen BlueCity010 bezig om tot sluitende kringlopen te komen. Binnen het pand experimenteren we samen, om zo nieuwe manieren te ontdekken waarop we onze productieprocessen op elkaar af kunnen stemmen en combineren. Hiermee willen we van BlueCity010 één grote kringloop maken, waarbij het afval van de ene ondernemer, een ingrediënt is voor het product van de ander.

Een concreet voorbeeld hiervan is de wijze waarop Rotterzwam koffiedik en vliesjes uit ons restaurant hergebruikt als grondstof waarop oesterzwammen gekweekt worden. Deze oesterzwammen worden verwerkt tot bitterballen die wij in Aloha serveren met onze koffiemayonaise! In de documentaire ‘Groene Dromen’ van het VPRO wordt meer informatie gegeven over Aloha en BlueCity010.

In de documentaire ‘Groene Dromen’ van het VPRO wordt meer informatie gegeven over Aloha en Blue City.
Bekijk de documentaire ‘Groene Dromen’ online


Meer weten over circulaire economie? In deze video wordt het kort en helder samengevat

Kringlopen in Aloha

Voorbeelden van kringlopen in Aloha

Bijen in Aloha

We werken samen met de Stadsimker Bouna. Zijn honing gaat naar onze keuken en in onze thee. De bijenwas van Bouna gebruikt de meubelmaker die van resthout meubels maakt voor onder andere de kantoren binnen BlueCity010.

Groente afval? No Way!

We composteren ons keukenafval in zogenaamde ‘Hungry Bins’, waarin micro-organismen ons organisch afval omzet tot hoogwaardig compost. Het scheelt niet alleen in afvoerkosten van ons restafval, maar we leveren ook de compost als bemesting aan onder andere Rotterdamse stadstuinen.

Van koffiedik naar oesterzwambitterbal

De oesterzwammen van Rotterdam groeien op koffiedik en koffievliesjes afkomstig uit onze koffiebranderij. We verwerken in Aloha deze oesterzwammen tot bitterballen, welke we serveren met koffiemayonaise, gemaakt van overgebleven espresso shots en koffieresten uit de koffiebranderij.

Creatief met koffie afval

Naast de oesterzwammen die groeien op ons koffiedik en koffiemayonaise van overgebleven espresso shots, doen we nog veel meer met ons koffieafval. We koken met cascara, de huls waar de koffieboon in zit. Cascara bevat van zichzelf veel suiker en heeft een fruitige smaak. We verkopen het om thee van te zetten, gebruiken het als suikervervanger in onder andere cocktails en frisdrank en onze koks koken er graag mee. Samen met brouwer Vet&Lazy heeft Aloha zelfs een bier gebrouwen: Cascara White Stout; een heerlijke fris en zomers biertje met de fruitigheid van onze cascara en het diepe donkere van onze koffie!