Inspirerende nieuwe horeca in de Wildwaterbaan van voormalig Tropicana

Aloha is sinds 2013 gevestigd in de Wildwaterbaan van voormalig subtropische zwemparadijs Tropicana.
We vinden Tropicana een bij Rotterdam horend stadsicoon en zetten ons in om het een nieuwe allure te geven die zo hoort bij deze plek. We focussen ons op de unieke eigenschappen van de Wildwaterbaan en proberen deze te behouden terwijl we herbestemmen naar multi-functionele horeca.

Aloha is onderdeel van de VPRO documentaire ‘Groene Dromen’.
Bekijk de documentaire ‘Groene Dromen’ online.

Aloha in Blue City

Sinds 2015 zijn we onderdeel van Blue City (www.bluecity010.nl), waar ondernemerschap in de circulaire economie centraal staat. We zoeken binnen het pand samen met andere ondernemers naar het maken van sluitende cirkels door productieprocessen zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen en te combineren. We geloven dat, net als in de natuur, afval niet bestaat.

Het restaurant van Aloha is een vertaling van onze visie op circulariteit. Een concreet voorbeeld hierin is de wijze waarop Rotterzwam koffiedik en vliesjes uit onze koffiebranderij hergebruiken als grondstof waarop oesterzwammen gekweekt worden. Deze oesterzwammen worden verwerkt tot bitterballen in Aloha geserveerd met….koffiemayonaise.

Meer weten over Circulaire Economie? In deze video wordt het kort en helder samengevat.

Voorbeelden van circulaire toepassingen in Aloha

Bijen in Aloha

We hebben een bijentuin op ons terras in samenwerking met stadsimker Bouna. De honing gaat naar de keuken en in de thee, de bijenwas naar de meubelmaker die van resthout meubels maakt voor o.a. de kantoren binnen BlueCity.

Groente afval? No Way!

We composteren ons keukenafval in zogenaamde Hungry Bins waarin wormen ons groenteafval omzetten tot hoogwaardige compost. Het scheelt niet alleen in de afvoerkosten van ons restafval maar we gebruiken deze compost ook als bemesting van de moestuin, leveren delen terug aan andere ondernemers in het pand en gebruiken het vocht uit de compost als 100% natuurlijk superfoods voor onze beplanting.

Van koffiedik naar oesterzwambitterbal

Rotterzwam groeit op koffiedik en koffievliesjes (o.a. afkomstig uit Aloha koffiebranderij) eetbare oesterzwammen. In Aloha worden deze tot bitterballen verwerkte oesterzwammen verkocht en geserveerd met …koffiemayonaise uit eigen branderij

Koken met koffie afval

We koken met cascara, de huls waar de koffiebes inzit. Cascara bevat van zichzelf veel suiker en fruitigheid. We verkopen het om thee van te zetten, gebruiken het als suikervervanger in bijv. cocktails en frisdrank en onze koks koken er graag mee.

Samen met Vet&Lazy heeft Aloha koffie zelfs een eigen bier gebrouwen genaamd Cascara White Stout.
Een heerlijk fris en zomers biertje met de fruitigheid van onze cascara en het diepe donkere van onze koffie!