Femke Snijders CEO Aloha:

Verspilling van voedsel zien wij als een gebrek aan fantasie.

“We werken op een verantwoorde manier, met oog voor duurzaamheid. Zelf ben ik opgegroeid in Twente tussen de boerenbedrijven dus het is voor mij ook logisch om ambacht als uitgangspunt te nemen. Tegelijkertijd willen we de locatie als nostalgische volksplek behouden en onszelf niet uit de markt prijzen met de betere kwaliteit en dus duurdere ingrediënten die we gebruiken. De missie is om te laten zien dat deze waarden hand in hand kunnen gaan, gericht op bezoekers die openstaan om iets nieuws te proberen.”

“We hebben vijf jaar moeten verbouwen, terwijl we grotendeels openbleven voor publiek, om dit voor elkaar te krijgen. Door de tijd die nodig was om dit te realiseren kan je achteraf zeggen dat langzaam groeien essentieel is geweest voor de visie van waaruit we werken, koken en leidinggeven.”

Centraal in de bedrijfsvoering staat nieuwsgierigheid naar hoe het beter of anders kan. De bereidheid om onderuit te gaan (en te leren), de romantiek om voor de mooiste (en niet altijd makkelijke) producten te kiezen, leren om volgens de LEAN methode te werken en de bereidheid om fysiek een offer te maken d.m.v hard werken (en veel trappen lopen ;).

“Restaurants tegenwoordig hebben best een invloed om de bezoeker te inspireren of nieuwe ideeën te tonen. Ik geloof niet in chefs of ondernemers die zeggen dat ze dit niet belangrijk vinden. Wij als mensen zijn simpelweg natuur en voor mij is niet-duurzaam werken een regelrechte ontkenning daarvan.”

Aloha als proeftuin van de circulaire economie

Met Aloha als proeftuin van de circulaire economie is één ding zeker; dit is behalve een restaurant ook een plek met een missie. We willen zo min mogelijk verspillen en zoveel mogelijk hergebruiken. We kunnen heel lang praten over wat we als restaurant allemaal doen en nastreven maar onderstaande voorbeelden spreken wat ons betreft voor zich.

We hebben ze opgedeeld in tot nu & goede voornemens voor 2019.

Aloha tot nu toe:

  • Veelvuldig gebruik van Nederlandse producten in de keuken
    (Tomasu sojasaus, vergeten groenten, rotterdams brood, Booij kazen, Smak Peulvruchten, gethermiseerde boerenmelk)
  • Volledige verwerking van koffie
    (van koffiebes voor ijsthee, koffie mayonaise en azijn, tot koffiedik voor oesterzwamproductie en/of compost)
  • Verwarming door middel van pelletketel
    (240 kw pelletketel in de kelder die Aloha op duurzame wijze verwarmd)
  • Specifieke selectie van EKO, duurzame, bio-dynamische en biologische ingrediënten
    (alle wijnen en veel bieren in Aloha zijn bio-dynamisch of volledig natuur)
  • Zuiveren van eigen water en geen verkoop van ingekocht mineraalwater
  • Energie en waterzuinige spoelstraat
    (meer dan 50% reductie van watergebruik door middel van voorwasmachine)
  • Regen ton voor bewatering van planten op het terras
  • Composthoop van blad en takken uit de eetbare tuin van Aloha
  • Bokashi (gefermenteerd organisch materiaal) van voedselresten uit keuken en restaurant Aloha
  • Zero-waste recepturen
    (gebruik van nerven, bladeren, stelen, kookvocht, fermentatievocht, wei)
  • Plantaardige basis voor mayonaises, sauzen en “vlees”jus
  • Huisgemaakte siropen als basis voor onze frisdranken
  • Huiswijnen op key-kegs in plaats van flessen (1 x 20 liter fust in plaats van 30 flessen)

Aloha’s goede voornemens:

  • Verder reduceren van waste in onze processen
  • Volledig gebruik van Nederlandse producten
  • Meer samenwerken met Rotterdamse tuinen en voedseltuinen
  • Meer gebruik van oogst uit onze eigen tuin (eetbare bloemen, kruiden, vruchten)
  • Uitbouwen van een eigen lab voor o.a fermentaties, kombucha’s en eigen cider
  • Visgerechten op de kaart met Nederlandse vis en met bijvangst
  • Recyclen / upcyclen van karton
  • Plastic uit Aloha omsmelten tot gebruiksvoorwerpen zoals onderzetters (ipv bierviltjes)

Presentaties

Wil je een presentatie over wat Aloha als restaurant doet om zo duurzaam mogelijk te werken?
We geven korte presentaties voor groepen over ons ontstaan, de visie, missie en werkwijze (15 min.) We vragen hiervoor een bijdrage van €35 die volledig ten goede komt aan Stichting Nobless die zich inzet voor zero-waste horeca.

Een meer uitgebreide presentatie inclusief rondleiding door het pand, Aloha en een vraaggesprek?
Prijs: €250 – Inclusief ontvangst met koffie, thee en iets zoets
Groepen maximaal 12 personen

Neem contact met ons op